معرفی 14 اثر مسجدی موزه ملی ایران برای روز جهانی

به گزارش مجله سرگرمی، همزمان با روز جهانی مسجد، موزه ملی ایران با معرفی 14 اثر تاریخی اسلامی به نمایش درآمده در موزه مادر ایران، این مناسبت را تکریم کرد.

معرفی 14 اثر مسجدی موزه ملی ایران برای روز جهانی

به گزارش خبرنگاران، نمایشگاه مجازی شمیم خانه خدا با گزیده ای از آثار موزه ملی ایران در محدوده زمانی سده های اولیه اسلامی یعنی قرن های سوم و چهارم قمری تا انتها دوره قاجار مرتبط با مساجد طراحی و تدوین شده است که همزمان با شروع ماه محرم و هفته مساجد منتشر شده اند.

مهمترین بناهایی که از زمان پذیرش دین اسلام توسط ایرانی ها به معماری و فضاهای شهری و عام المنفعه اضافه شدند، مساجد بودند پژوهشگران معتقدند با توجه به اهمیت دینی و نقش اجتماعی مساجد در دوران اسلامی همه شهرهای ایران مسجد جامع داشتند و برخی از مساجد مانند مسجد جامع نیشابور، بخارا، قم و شیراز در منابع ادبی و برخی دیگر مانند مسجد جامع شوش، سیراف و اصفهان از طریق کاوش های باستان شناسان شناسایی شدند.

با وقوع رخدادهای مهم سیاسی و اجتماعی ساخت و تکمیل مساجد و تحول آنها باعث ایجاد مساجدی با سبک و سنت های خاص شد که هر یک از جنبه های معماری و هنری دارای اهمیت هستند، تحول در ایجاد فضاهای معمارانه و افزودن اجزا با کارنمودهای مختلف مانند شبستان رواق طاق ایوان، گنبد، محراب، مناره و منبر به مساجد و ویژگی های ساختاری و ظاهری برای آنها ایجاد می کرد.

تزیین فضاهای بیرونی و درونی با کتیبه ها و نگاره های هندسی، تجویدی و گیاهی برای تعریف فضا و شکوه عبادت الهی برای معماران از صندلی خاصی برخوردار بوده و در این میان هنرهایی مانند گچبری، آجرکاری و کاشیکاری در حد اعلای آن به کار رفته است؛ مساجد در گذر از تاریخ را از سر گذرانده اند و برخی دچار آسیب و تخریب شدند و برخی از اجزای آنها از محل جدا و به مکان های دیگری منتقل شدند برخی از اجزا و تزئینات و مساجد برای حفاظت بیشتر و معرفی به مخاطبان به موزه ها منتقل شده اند، که در تکریم روز جهانی مساجد معرفی شده اند.

کتیبه سنگی به خط کوفی از مسجد سلماج در بیستون کرمانشاه متعلق به سده چهارم هجری قمری، به شماره 3280 در موزه ملی ایران نگهداری می گردد.

محراب گچبری مسجد کشف شده در تپه ارگ در شهر ری تهران متعلق به سده سوم و چهارم هجری قمری که به شماره 3263 در موزه ملی ایران نگهداری می گردد.

محراب گچبری دارای خط کوفی از مسجد ری در تهران متعلق به دوره سلجوقی که به شماره 3263 در مستند موزه ملی ایران نگهداری می گردد.

محراب سنگی کتیبه به خط کوفی از مسجد میمه اصفهان متعلق به دوره سلجوقی در سده پنجم هجری قمری، به شماره 3286 در موزه ملی ایران نگهداری می گردد.

قطعه ای از آجر کاری مسجد جامع فرومد در میامی سمنان متعلق به سده هفتم هجری قمری از دوره سلجوقی به شماره 4390 در موزه ملی ایران به ثبت رسیده است.

کتیبه چوبی به خط ثلث از روستای کوشه جزیره قشم متعلق به دوره ایلخانی در سده هشتم قمری است که به شماره 20827 در موزه ملی نگهداری می گردد، این مسجد در سال 736 قمری بر اثر زلزله ویران و در آتش سوخت و در سال 737 توسط حاکم وقت بازسازی شد.

منبر چوبی منبت کاری و گره چینی از مسجد جامع روستای سوریان در شهر بوانات فارس از دوره ایلخانی در سده هشتم سال 771 قمری، به شماره 3276 در موزه ملی ایران نگهداری می گردد.

کتیبه چوبی منبت کاری شده به خط ثلث از دوره تیموری سده نهم مربوط به سال 874 قمری که به شماره 3586 در موزه ملی ایران نگهداری می گردد.

عود سوز مفرغی از مسجد دارالعباده یزد متعلق به 990 قمری که به شماره 3657 در موزه ملی ایران نگهداری می گردد. این عودسوز دارای وقف نامه از طرف عالم ابن حیدر است که آن را وقف مسجد دارالعباده یزد نموده است.

محراب سنگ مرمر کتیبه و خط کوفی و ثلث از مسجد جامع ابرقو یزد متعلق به دوره صفوی که به شماره 36 61 در موزه ملی ایران نگهداری می گردد.

محراب سنگ مرمر از مسجد گنج در کرمان متعلق به دوره صفوی که به شماره 3273 در موزه ملی ایران نگهداری می گردد.

نگارگری ایرانی به سبک هرات که طواف خانه خدا را در مسجدالحرام نشان می دهد و متعلق به دوره صفوی در سده یازدهم قمری است که به شماره 4614 در موزه ملی ایران نگهداری می گردد.

وقف نامه مسجد و مدرسه چهارباغ اصفهان متعلق به دوره قاجار از سده 12 قمری که در موزه ملی ایران نگهداری می گردد.

همچنین قسمتی از کتیبه پرده کعبه در مسجدالحرام از مکه و متعلق به دوره صفوی به شماره 226 143 در موزه ملی ایران نگهداری می گردد.

gardeshia.ir: گردشیا: مجله سفر و گردشگری

picoro.ir: پیکورو: وبلاگ ماشین و خودرو

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 17 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 17 اردیبهشت 1401 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 106295

به "معرفی 14 اثر مسجدی موزه ملی ایران برای روز جهانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "معرفی 14 اثر مسجدی موزه ملی ایران برای روز جهانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید