در روزهای محرم چه شعری بخوانیم؟

به گزارش مجله سرگرمی، به گزارش خبرنگاران ، واقعه کربلا از مهم ترین عوامل شکل گیری هویت شیعیان در طول تاریخ بوده است. همه ساله در سالگرد این واقعه شیعیان در بسیاری از نقاط دنیا مراسم گوناگونی را به عنوان یادبود این حرکت و عزاداری برای امام حسین(ع) برگزار می نمایند. در طول تاریخ، درباره واقعه کربلا آثار فرهنگی، هنری و مذهبی بسیاری پدید آمده است. از جمله این آثار سروده های عاشورایی از سوی شاعران حوزه کودک و نوجوان است که می تواند منبع مناسبی برای مطالعه نوجوانان در این ایام باشد.

در روزهای محرم چه شعری بخوانیم؟

کتاب باران در خیمه

کتاب باران در خیمه از سرودهای مهدی مردانی است که در سال 1394 از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شده است و می تواند نمونه ای از شعر مذهبی و عاشورایی برای بچه ها باشد.

این اثر که برای گروه سنی ب و ج است از 13 شعر با عنوان هایی مانند گل روی نیزه، آش نذری، اسب تشنه، حواس تو به من هست، خجالت آب، پای روضه آب، خاک آسمانی، زیات نامه تو، سلام تشنه، بغض دخترک و ماهی کوچک تشکیل شده است که قالب تمامی آن ها چهارپاره است.

مردانی در این مجموعه سعی نموده عاشورا را از زاویه دید بچه ها ببیند. در یکی از اشعار این کتاب می خوانیم:

بگو چگونه بگویم

دوباره شعر برایت؟

تمام دفتر من را

سیاه نموده عزایت

چگونه از تو بگویم

که مهربان و غریبی

عجب حکایت سختی!

چه سرنوشت غریبی!

گل محمدی من

دهان تشنه چه گفتی؟

چگونه بر سر نیزه

شبیه غنچه شکفتی؟...

انتشارات سوره مهر، کتاب باران در خیمه را در قالب 32 صفحه مصور رنگی با شمارگان هزار نسخه و قیمت 120 هزار ریال منتشر نموده است.

یک دختر بی گوشواره

یک دختر بی گوشواره نیز اثری از شاهین رهنما است که در سال 1396 از سوی انتشارات آستان قدس رضوی (به نشر) منتشر شده و بچه ها و نوجوانان می توانند آن را همزمان با دهه اول محرم و فرا رسیدن ایام عزاداری سرور و سالار شهیدان، اباعبدالله الحسین(ع) مطالعه نمایند.

رهنما در این اثر مجموعه ای از اشعار مذهبی را برای نوجوانان گروه سنی د و ه سروده است و به نوعی وقایع عاشورا را برای آن ها به تصویر می کشد.

این کتاب توانست

انتشارات به نشر چاپ اول یک دختر بی گوشواره را در 24 صفحه مصور رنگی به قیمت 52 هزار ریال منتشر نموده است.

فصل خون مهتاب

یکی از منظومه شعر بلندی که نوجوانان می توانند در این روزها بخوانند فصل خون مهتاب اثر جعفر ابراهیمی شاهد است که برای نخستین بار در سال 1377 از سوی انتشارات کانون پرورش فکری بچه ها و نوجوانان با تصویرگری علی خدایی در 36 صفحه برای بچه ها و نوجوانان گروه سنی 12 سال به بالا منتشر شده.

این شاعر پیشکسوت و نام آشنای حوزه کودک و نوجوان در این کتاب، نوجوانی را به تصویر می کشد که در خیابان مشغول تماشای دستجات سینه زنی و زنجیرزنی است و همزمان صحنه ها و وقایع کربلا در ذهنش مجسم می گردد.

اشعار این منظومه کاملا احساسی است و با صدای میررحمانی به صورت صوتی هم در نوارهای کاست فراوری شده است.

مجموعه هنر مرثیه خوانی

کتاب بعدی این فهرست مجموعه 12 جلدی هنر مرثیه خوانی است که مهدی امین فروغی آن را گرداوری نموده و در سال 1386 از سوی کانون پرورش فکری منتشر شده است.

این مجموعه 12 جلدی در داخل یک بسته نفیس در هر یک از دفترهای خود علاوه بر ارائه نوحه های اصیل و ماندگار شعرای نامی ایران، دستگاه ها و آوازهای مربوط در گوشه های مختلف موسیقی را آوانگاری نموده است تا مرثیه خوان ها با فرا دریافت قواعد خط موسیقی(نت) بتوانند نوحه های ثبت شده را اجرا نمایند.

نویسنده کتاب در مقدمه، که به زبان های فارسی و انگلیسی نوشته شده است، به این نکته اشاره می نماید که در سال های اخیر نوجوانان و جوانانی علاقه مند به مرثیه خوانی به منظور بالا بردن سطح علمی کار خود و آشنایی با اصول خوانندگی به مراکز تعلیم آواز مراجعه می نمایند ولی متأسفانه پس از مدتی کار گاهی دلسرد شده و گمشده خود را در آنجا نمی یابند زیرا اساس کار این مراکز و کلاس ها، تعلیم آوازخوانی صرف است در حالی که آشنایی با موسیقی برای مرثیه خوانی تعالیم خاص خود را دارد.

امین فروغی در ابتدای این کتاب تاریخچه مرثیه خوانی برای سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و یاران وفادارش را بازگو می نماید و به این نکته می پردازد که مرثیه خوان های قدیمی ایران تسلط زیادی بر موسیقی داشتند و حالت های هر یک از الحان و نغمات موسیقی ایران را می شناختند. او یادآوری می نماید که بسیاری از آوازخوانان و موسیقی دانان نامی ایران زمانی کار خود را از مرثیه خوانی شروع نموده اند یا زیر نظر یک مرثیه خوان تعلیم آواز دیده اند. در این مجموعه به ترتیب نوحه ها و مراثی شاعران مختلف را در دستگاه های ماهور، شور، ابوعطا، بیات ترک(بیات زند)، افشاری، دشتی، سه گاه، چهارگاه، همایون، بیات اصفهان، نوا و راست پنجگاه ارائه شده است. عنوان های این مجموعه عبارتند از: شکسته حصار، سوز و گداز، درآمد خجسته، فرود به در آمد، نغمه حزین، نغمه خسروانی، آواز فشاری، آواز دشتی، شکسته مویه، مغرب، دستگاه همایون، بسته نگار.

زیباترین گل سرخ

کتاب زیباترین گل سرخ مجموعه شعری از سیدمحمد مهاجرانی است که در 24 صفحه از سوی انتشارات زائر آستان مقدس منتشر شده است. این کتاب مشتمل بر 10 شعر است که به مناسبت 10 شب عزاداری محرم برای بچه ها نوشته شده.

اشعار این کتاب که با شمارگان پنج هزار نسخه منتشر شده به آشنایی بچه ها و نوجوانان با واقعه عاشورا یاری می نماید.

persinablog.ir: پرسینا بلاگ: سیستم مدیریت محتوا پرسینا

koreandream.ir: رویای کره ای: مجله گردشگری و مسافرتی

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران
انتشار: 17 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 17 اردیبهشت 1401 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 106882

به "در روزهای محرم چه شعری بخوانیم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "در روزهای محرم چه شعری بخوانیم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید